Kwasy omega-3: co musisz o nich wiedzieć?
Gdybym miała wskazać 3 najważniejsze składniki wspierające zdrowie, zdecydowanie były nimi witamina D, magnez oraz kwasy omega-3. Ten ostatni, choć jest bardzo potrzebny, nadal zbyt rzadko występuje w naszej diecie. Nawet ci, którzy dbają o zdrowe odżywianie, mogą mieć niedobory. Zobacz, dlaczego nie może ich zabraknąć w Twojej diecie!
Znaj(dź) źródło
Ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć kwasów omega-3, dlatego trzeba je dostarczyć z zewnątrz, z pożywieniem. Mówiąc o kwasach tłuszczowych omega-3, konieczne jest rozróżnienie ich typów. Mamy bowiem różne – pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wśród nich wyróżniamy:
- Kwas ALA (alfa-linolenowy) zawarty jest w produktach roślinnych, takich jak orzechy włoskie, nasiona lnu, nasiona chia, rzepak i soja, i inne.
- Kwas EPA (eikozapentaenowy) i DHA, czyli długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, których źródłem są m.in. tłuste ryby, takie jak makrela, sardynka, śledź, sardela, łosoś i pstrąg, a także skorupiaki
Zobacz wybrane źródła kwasów omega-3 w pożywieniu.
Produkt | ALA/100 g | EPA/100 g | DHA/100 g |
Orzechy włoskie | 8 g | x | x |
Nasiona lnu | 17 g | x | x |
Olej rzepakowy | 8 g | x | x |
Olej lniany | 54 g | x | x |
Pstrąg | 0,28 g (280 mg) | 0,29 g (290 mg) | 0,66 g (660 mg) |
Sardela (anchois) | 0,07 g (70 mg) | 0,48 g (480 mg) | 0,93 g (930 mg) |
Śledź | 0,15 g (150 mg) | 0,65 g (650 mg) | 1,1 g (1100 mg) |
Makrela | 0,17 g (170 mg) | 0,55 g (550 mg) | 0,93 g (930 mg) |
Łosoś | 0,32 g (320 mg) | 0,62 g (620 mg) | 0,88 g (880 mg) |
Najwięcej korzyści dla zdrowia przynoszą kwasy omega-3 EPA i DHA. Niestety nasz organizm jest w stanie tylko w niewielkiej części przekształcić kwas ALA w EPA i DHA. Ta konwersja jest zbyt niska, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu.
Jeśli chodzi o kwas ALA, to przy odrobinie wysiłku każdy jest w stanie zapewnić sobie ich wystarczające spożycie. Za to w przypadku EPA i DHA przydatna może okazać się suplementacja. Zwłaszcza, jeśli nie spożywasz dwóch porcji dobrych, tłustych ryb tygodniowo.
Po co nam kwasy omega-3?
Wiadomo, dla zdrowia! Właśnie dlatego mówimy o nich, że są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Nasz organizm po prostu ich potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Co mówi EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności)?
- Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i utrzymania prawidłowego widzenia. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie.
- Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie
Ale korzyści wynikających ze spożywania kwasów omega-3 jest zdecydowanie więcej. Wykazują plejotropowe działanie, co oznacza, że działają na wiele obszarów jednocześnie.
Inne właściwości kwasów omega-3
Jednym z głównych działań kwasów omega-3 wspierających zdrowie jest ich działanie przeciwzapalne. Z tego powodu warto je stosować w chorobach zapalnych, w tym na przykład w chorobach zapalnych stawów. Niektóre badania podają, że u niektórych pacjentów zaobserwowano działanie przeciwbólowe.
Kolejnym argumentem jest korzystny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na układ sercowo-naczyniowy:
- zmniejszają stężenie trójglicerydów (ale nie cholesterolu)
- mogą korzystnie wpływać na poziom HDL (tzw. „dobrego cholesterolu”)
- zapobiegają tworzeniu się zakrzepów
- mają działanie przeciwzapalne (co jest istotne dla funkcji śródbłonka)
- obniżają ciśnienie tętnicze
- zmniejszają ryzyko zdarzeń sercowych ze skutkiem śmiertelnym
- chronią przed tworzeniem blaszki miażdżycowej, która zwęża tętnice.
Czy wiesz, że…
Jedno z badań z 2021 r. wykazało, że regularna, 4-miesięczna suplementacja kwasów omega-3 obniżyła poziom kortyzolu u dorosłych nawet o 19%! Wprowadź do suplementacji kwasy omega-3 EPA i DHA – (PMID: 33875799)
Kwasy omega-3 wspierają pracę mózgu i chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi, w tym chorobą Alzheimera. To ze względu na ich właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwdziałające apoptozie (ograniczających śmierć komórek).
Badania wykazały, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA, mają kluczowe znaczenie przy wsparciu kondycji emocjonalnej. Są też niezbędne w budowaniu prawidłowo funkcjonującego układu odpornościowego, prawidłowego rozwoju fizycznego organizmu, a także wspomagają gospodarkę cukrową organizmu.
Ile kwasów omega-3 przyjmować?
Jeżeli spożywasz regularnie tłuste ryby lub owoce morze, 2-3 porcje na tydzień, to prawdopodobnie nie potrzebujesz dodatkowej suplementacji kwasami EPA/DHA. Zdarzają się jednak sytuacje, w których wymagane są większe ilości kwasów omega-3, szczególnie przy problemach o podłożu zapalnym i w chorobach przewlekłych. Ja polecam suplementację min. 1 g na dobę, ale najlepiej, jeśli dobierzesz porcję omega-3 indywidualnie, po konsultacji z lekarzem prowadzącym i/lub dietetykiem.
Jak widzisz, zalet kwasów omega-3 jest mnóstwo, dlatego koniecznie zadbaj o ich odpowiednią podaż. A jeśli trudno Ci dostarczyć te je wraz z dietą, rozważ suplementację. Kwasy omega-3 są jednym z fundamentów zdrowego stylu życia.
Jeśli potrzebujesz szybkiej diety
z niskim indeksem glikemicznym bardzo polecam moje gotowe diety TUTAJ
Podobne wpisy
Cholesterol – jak obniżyć jego poziom?
Co to jest cholesterol i jaką pełni funkcję w organizmie? Dobry i zły cholesterol – czy na pewno wiesz, co Ci szkodzi? Kiedy trzeba wykonać lipidogram? Jakie są normy?Jak obniżyć zbyt wysoki cholesterol? Słyszysz cholesterol…
Jak ograniczyć spożywanie cukru? Wszystko, co powinnaś wiedzieć.
Wyeliminowałaś słodycze i ciastka, przestałać używać cukru do kawy i herbaty, aby Twoja dieta była zdrowsza, a nadal nie możesz schudnąć? A może Twoja glikemia wciąż się waha i nie możesz znaleźć przyczyny?…
Otyłość – jak ją wyleczyć?
Nadwaga czy już otyłość? Jak odróżnić te dwa problemy zdrowotne? Czy kilka dodatkowych kilogramów powinno nas zaniepokoić? Z tego artykułu dowiesz się jak odróżnić nadwagę od otyłości, a także poznasz wskazówki,…
Dieta z niskim indeksem glikemicznym, czyli cukry na stabilnym poziomie
Z tego artykułu dowiesz się: Co to jest indeks glikemiczny i jak go obliczyć? Jak dobrze zbilansować posiłki w diecie z niskim ig? Dla kogo jest dieta z niskim ig? Odczuwasz senność po posiłku,…
Białko w diecie – dlaczego jest ważne, gdy chcesz schudnąć?
Białko, obok węglowodanów i tłuszczów, jest jednym z makroskładników i pełni bardzo ważną rolę w każdej komórce naszego organizmu. Jest ważne zarówno dla naszych mięśni, skóry, włosów oraz narządów wewnętrznych….
Jak jeść i nie zwariować – czyli jak jeść z głową?
Zdrowe odżywianie to więcej niż tylko liczby kalorii i tabelki z makroskładnikami. To podejście oparte na zrozumieniu swojego organizmu, jego potrzeb i jednoczesnym czerpaniu przyjemności z jedzenia. W tej sekcji chcę pokazać, jak jeść z głową,…
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!