Kwasy omega-3: co musisz o nich wiedzieć?

Gdybym miała wskazać 3 najważniejsze składniki wspierające zdrowie, zdecydowanie były nimi witamina D, magnez oraz kwasy omega-3. Ten ostatni, choć jest bardzo potrzebny, nadal zbyt rzadko występuje w naszej diecie. Nawet ci, którzy dbają o zdrowe odżywianie, mogą mieć niedobory. Zobacz, dlaczego nie może ich zabraknąć w Twojej diecie!
Znaj(dź) źródło
Ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć kwasów omega-3, dlatego trzeba je dostarczyć z zewnątrz, z pożywieniem. Mówiąc o kwasach tłuszczowych omega-3, konieczne jest rozróżnienie ich typów. Mamy bowiem różne – pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wśród nich wyróżniamy:
- Kwas ALA (alfa-linolenowy) zawarty jest w produktach roślinnych, takich jak orzechy włoskie, nasiona lnu, nasiona chia, rzepak i soja, i inne.
- Kwas EPA (eikozapentaenowy) i DHA, czyli długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, których źródłem są m.in. tłuste ryby, takie jak makrela, sardynka, śledź, sardela, łosoś i pstrąg, a także skorupiaki
Zobacz wybrane źródła kwasów omega-3 w pożywieniu.
Produkt | ALA/100 g | EPA/100 g | DHA/100 g |
Orzechy włoskie | 8 g | x | x |
Nasiona lnu | 17 g | x | x |
Olej rzepakowy | 8 g | x | x |
Olej lniany | 54 g | x | x |
Pstrąg | 0,28 g (280 mg) | 0,29 g (290 mg) | 0,66 g (660 mg) |
Sardela (anchois) | 0,07 g (70 mg) | 0,48 g (480 mg) | 0,93 g (930 mg) |
Śledź | 0,15 g (150 mg) | 0,65 g (650 mg) | 1,1 g (1100 mg) |
Makrela | 0,17 g (170 mg) | 0,55 g (550 mg) | 0,93 g (930 mg) |
Łosoś | 0,32 g (320 mg) | 0,62 g (620 mg) | 0,88 g (880 mg) |
Najwięcej korzyści dla zdrowia przynoszą kwasy omega-3 EPA i DHA. Niestety nasz organizm jest w stanie tylko w niewielkiej części przekształcić kwas ALA w EPA i DHA. Ta konwersja jest zbyt niska, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu.
Jeśli chodzi o kwas ALA, to przy odrobinie wysiłku każdy jest w stanie zapewnić sobie ich wystarczające spożycie. Za to w przypadku EPA i DHA przydatna może okazać się suplementacja. Zwłaszcza, jeśli nie spożywasz dwóch porcji dobrych, tłustych ryb tygodniowo.
Po co nam kwasy omega-3?
Wiadomo, dla zdrowia! Właśnie dlatego mówimy o nich, że są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Nasz organizm po prostu ich potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Co mówi EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności)?
- Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i utrzymania prawidłowego widzenia. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie.
- Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie
Ale korzyści wynikających ze spożywania kwasów omega-3 jest zdecydowanie więcej. Wykazują plejotropowe działanie, co oznacza, że działają na wiele obszarów jednocześnie.
Inne właściwości kwasów omega-3
Jednym z głównych działań kwasów omega-3 wspierających zdrowie jest ich działanie przeciwzapalne. Z tego powodu warto je stosować w chorobach zapalnych, w tym na przykład w chorobach zapalnych stawów. Niektóre badania podają, że u niektórych pacjentów zaobserwowano działanie przeciwbólowe.
Kolejnym argumentem jest korzystny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na układ sercowo-naczyniowy:
- zmniejszają stężenie trójglicerydów (ale nie cholesterolu)
- mogą korzystnie wpływać na poziom HDL (tzw. „dobrego cholesterolu”)
- zapobiegają tworzeniu się zakrzepów
- mają działanie przeciwzapalne (co jest istotne dla funkcji śródbłonka)
- obniżają ciśnienie tętnicze
- zmniejszają ryzyko zdarzeń sercowych ze skutkiem śmiertelnym
- chronią przed tworzeniem blaszki miażdżycowej, która zwęża tętnice.
Czy wiesz, że…
Jedno z badań z 2021 r. wykazało, że regularna, 4-miesięczna suplementacja kwasów omega-3 obniżyła poziom kortyzolu u dorosłych nawet o 19%! Wprowadź do suplementacji kwasy omega-3 EPA i DHA – (PMID: 33875799)
Kwasy omega-3 wspierają pracę mózgu i chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi, w tym chorobą Alzheimera. To ze względu na ich właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwdziałające apoptozie (ograniczających śmierć komórek).
Badania wykazały, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA, mają kluczowe znaczenie przy wsparciu kondycji emocjonalnej. Są też niezbędne w budowaniu prawidłowo funkcjonującego układu odpornościowego, prawidłowego rozwoju fizycznego organizmu, a także wspomagają gospodarkę cukrową organizmu.
Ile kwasów omega-3 przyjmować?
Jeżeli spożywasz regularnie tłuste ryby lub owoce morze, 2-3 porcje na tydzień, to prawdopodobnie nie potrzebujesz dodatkowej suplementacji kwasami EPA/DHA. Zdarzają się jednak sytuacje, w których wymagane są większe ilości kwasów omega-3, szczególnie przy problemach o podłożu zapalnym i w chorobach przewlekłych. Ja polecam suplementację min. 1 g na dobę, ale najlepiej, jeśli dobierzesz porcję omega-3 indywidualnie, po konsultacji z lekarzem prowadzącym i/lub dietetykiem.
Jak widzisz, zalet kwasów omega-3 jest mnóstwo, dlatego koniecznie zadbaj o ich odpowiednią podaż. A jeśli trudno Ci dostarczyć te je wraz z dietą, rozważ suplementację. Kwasy omega-3 są jednym z fundamentów zdrowego stylu życia.
Jeśli potrzebujesz szybkiej diety
z niskim indeksem glikemicznym bardzo polecam moje gotowe diety TUTAJ



Podobne wpisy

Insulina we krwi – kiedy badać?
Z tego artykułu dowiesz się: Co to jest insulina i co ją łączy z glukozą? Insulina na czczo – kiedy należy wykonać badanie i na czym polega? Jakie są normy i o czym mówią wyniki badań? Co robić, aby…

Ozempic – co to jest i kto może go stosować?
Być może słyszałaś tą nazwę wielokrotnie, ale czy wiesz, czym jest Ozempic i jakie ma przeznaczenie? Jakie są wskazania do stosowania Ozempicu, a kiedy może stanowić zagrożenie dla zdrowia? Co to jest Ozempic? Ozempic to tak własciwie…

Colostrum – co warto o nim wiedzieć?
O tym, że o odporność warto dbać cały rok, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Poznaj składnik, który już od czasów starożytnych budzi ogromne zainteresowanie i uznawany jest za jeden z najcenniejszych dla naszej odporności. …

Jak jeść i nie zwariować – czyli jak jeść z głową?
Zdrowe odżywianie to więcej niż tylko liczby kalorii i tabelki z makroskładnikami. To podejście oparte na zrozumieniu swojego organizmu, jego potrzeb i jednoczesnym czerpaniu przyjemności z jedzenia. W tej sekcji chcę pokazać, jak jeść z głową,…

Kortyzol – hormon stresu czy przetrwania?
Jeśli jesteś wciąż rozdrażniona i zmęczona, masz problemy z zasypianiem, zauważyłaś wzrost tkanki tłuszczowej szczególnie w okolicy brzucha, to sprawdź, czy powodem nie jest zbyt wysoki poziom kortyzolu. Kortyzol – to warto…

Jak ograniczyć spożywanie cukru? Wszystko, co powinnaś wiedzieć.
Wyeliminowałaś słodycze i ciastka, przestałać używać cukru do kawy i herbaty, aby Twoja dieta była zdrowsza, a nadal nie możesz schudnąć? A może Twoja glikemia wciąż się waha i nie możesz znaleźć przyczyny?…