Colostrum – co warto o nim wiedzieć?
O tym, że o odporność warto dbać cały rok, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Poznaj składnik, który już od czasów starożytnych budzi ogromne zainteresowanie i uznawany jest za jeden z najcenniejszych dla naszej odporności.
Colostrum – co to jest?
Najprościej mówiąc, colostrum to pierwszy pokarm, który produkowany jest przez ssaki – matki, zaraz po porodzie. Inaczej nazywane siarą, zawiera niezbędne dla narodzonego dziecka składniki, które nie tylko odżywiają, ale także chronią przed patogenami nowego środowiska i pozwalają mu wytworzyć odporność wtórną.
Siara jest o tyle istotna i wyjątkowa, że różni się znacząco składem od mleka, które produkują gruczoły mleczne ssaków w późniejszym etapie.
Colostrum zawiera około 300 substancji (głównie białkowych), a najważniejsze z nich to:
- witaminy i składniki mineralne (w tym witaminy z grupy B, wapń, żelazo)
- immunoglobuliny,
- czynniki wzrostu (EGF i VEGF),
- laktoferyna i lizozym.
Wszystkie te składniki są niezwykle cenne dla układu odpornościowego, zwłaszcza immunoglobuliny. To przeciwciała, które chronią nas przed czynnikami chorobotwórczymi. Z kolei lizozym ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, a laktoferyna przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ma także zdolność wiązania żelaza.
Colostrum a jelita
Siara zawiera także oligosacharydy, które działają jak prebiotyki, a tym samym pozytywnie wpływają na mikrobiotę jelit. Dzięki temu inne substancje aktywne lepiej się wchłaniają. Colostrum wspiera także śluzówkę jelit i dba o ich prawidłową przepuszczalność. To właśnie zapewnia lepszą ochronę przed szkodliwymi czynnikami, które mogą przenikać do jelit i zaburzyć ich funkcjonowanie.
Colostrum a drogi oddechowe
Badanie polskich naukowców wykazało, że colostrum może wspierać nie tylko samą odporność, ale także górne drogi oddechowe, zmniejszając ryzyko infekcji.1
Warto jednak zwrócić uwagę, że chodzi o działanie prewencyjne, dlatego zaleca się stosowanie colostrum profilaktycznie. Może to być istotne zwłaszcza w sezonie zwiększonych zachorowań u dzieci.
Przypuszcza się, że może mieć to związek z działaniem regeneracyjnym nie tylko śluzówki jelit, ale także błon śluzowych górnych dróg oddechowych. To pozwala uzasadnić suplementację colostrum jako składnika o prozdrowotnym działaniu.
Colostrum nie tylko na odporność
Colostrum jest wykorzystywane nie tylko jako wsparcie układu odpornościowego, ale także w kosmetologii i trychologii jako wsparcie mikrobiomu skóry. Ten niezwykle cenny składnik ma działanie łagodzące podrażnienia, co jest ważne zwłaszcza w przypadku skór wrażliwych.
EGF i VEGF zawarte w colostrum wspomagają odbudowę i regenerację skóry oraz mieszków włosowych, a lizozym i laktoferyna wykazują działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne.
Colostrum – czy warto suplementować?
Colostrum to składnik, który działa nie tylko doraźnie, gdy pojawia się infekcja, ale także długofalowo i prewencyjnie. Jest to składnik bezpieczny, dlatego polecany jest również małym dzieciom.
Jeśli zdecydujesz się na suplementację colostrum, zwróć uwagę na powtarzalną jakość produktu, co oznacza, że każda seria jest dokładnie przebadana i ma ściśle określony skład. Najlepsze colostrum (bydlęce) to te, które jest pobierane do kilku godzin po narodzinach. Warto też wiedzieć, że colostrum poddawane jest procesowi liofilizacji, gdyż jest wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Liofilizacja pozwala zachować wszystkie niezbędne składniki aktywne.
Czy warto suplementować colostrum? To zależy! Ale warto wiedzieć, że to niezwykle cenny składnik i niezastąpione wsparcie zdrowia i odporności.
1Hałasa M., Baśkiewicz-Hałasa M., Jamioł-Milc D. i wsp. (2022): Bovine colostrum supplementation in prevention of upper respiratory tract infections – Systematic review, meta-analysis and meta-regression of randomized controlled trials. Journal of Functional Foods. 99 (2022) 105316, 1-11.
Jeśli potrzebujesz szybkiej diety
z niskim indeksem glikemicznym bardzo polecam moje gotowe diety TUTAJ